În data de 7 august 2024, la Chișinău, a avut loc o ședință în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, organizată de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), care a reunit actori-cheie din domeniul agriculturii pentru a discuta perspectivele de colaborare în vederea modernizării și eficientizării sectorului agricol din Republica Moldova.
La discuții au participat Sergiu Gherciu, secretar general al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Maxim Popov, director executiv al ADMA, și Michael Beier, Director General al CLAAS pentru Europa de Sud-Est.
Ședința a avut ca obiectiv principal explorarea posibilităților de parteneriat între ADMA și Academia Claas – instituție renumită pentru formarea specialiștilor în utilizarea tehnologiilor agricole avansate, având în vedere necesitatea stringentă de modernizare a sectorului agricol în Republica Moldova. De asemenea, discuțiile au vizat dezvoltarea de programe educaționale și de formare profesională pentru agricultorii moldoveni, care să le permită utilizarea eficientă a tehnologiilor moderne și adoptarea celor mai bune practici agricole.
Michael Beier a efectuat o primă misiune de cercetare și sondare a interesului față de acest subiect, în vederea lansării unui program educațional inovator în Republica Moldova. Academia Claas, deja implementează cu succes programe similare în mai multe țări, inclusiv România și se concentrează pe identificarea premiselor necesare pentru schimbarea paradigmei de dezvoltare a agriculturii la nivel național. Programele vizează nu doar îmbunătățirea tehnicilor și metodologiilor de predare, dar și regândirea abordărilor legate de promovarea agriculturii ca un domeniu de business atractiv și viabil.
Participanții la ședință au convenit că este necesară schimbarea percepției publice asupra agriculturii ca business și de a face profesia de agricultor și fermier mai atractivă pentru noile generații. Claas are o experiență vastă în setarea și dezvoltarea centrelor comune pentru educația agricolă, experiență pe care dorește să o împărtășească și să o implementeze în Republica Moldova.
În continuarea acestei inițiative, se intenționează ca în toamna acestui an, ADMA, în colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Centrele de excelență în agricultură, să organizeze ședințe de lucru cu reprezentanții Academiei Claas. Scopul acestor ședințe va fi stabilirea pașilor necesari pentru lansarea proceselor educaționale și dezvoltarea unei foi de parcurs care să sprijine această inițiativă ambițioasă și lansarea unor programe pilot de formare.
În acest sens, ADMA va continua să dezvolte parteneriate strategice și să investească în educația agricolă pentru a susține modernizarea și competitivitatea sectorului agricol din Republica Moldova.